IN MEMORIAM mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović

0
313

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je jutros u Kliničkom centru u Podgorici gde se od 6. oktobra lečio od korona virusa.

U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Amfilohije je 6. oktobra u lošem zdravstvenom stanju primljen u cetinjsku bolnicu, a potom prebačen u Klinički centar. Testiranje je pokazalo da je bio zaražen korona virusom. Iako je mitropolit već oko nedelju dana bio negativan na Kovid-19, a povukla mu se i upala pluća, njegovo zdravstveno stanje se sinoć naglo pogoršalo.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svetovno ime mu je bilo Risto. Budući mitropolit je proveo detinjstvo u patrijarhalnoj porodici. Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu. Odatle je otišao u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gde je boravio sedam godina i gde je primio angelski obraz i sveštenički čin. Zamonašio se 1967. u Grčkoj, gde je potom 21. jula 1968. postao jeromonah.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju, 1. novembra,, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej, saopštio je danas Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here