Crna Gora dobila novu vladu, Andrija Mandić predsednik skupštine

0
65

Skupština Crne Gore izglasala je novu vladu koju predvodi Milojko Spajić iz stranke Evropa sad iz koje je i nedavno izabrani predsednik Jakov Milatović.

Više od četiri meseca posle izbora, Crna Gora je dobila novu vladu, ali je već najavljeno da će za godinu dana uslediti – rekonstrukcija. Kabinet premijera Milojka Spajića ima karakter manjinske vlade: izbor su podržale prosrpske stranke iz koalicije Za budućnost Crne Gore, ali ove stranke nemaju ministarska mesta, već su im pripale funkcije predsednika skupštine, ambasadorska i mesta u upravnim odborima. Odmah po izboru, Spajić je najavio da će program reformi „Evropa sad 2″, koji podrazumeva povećanje prosečne plate na 1.000 evra, biti primenjen u potpunosti, kako su najavili u kampanji za izbore. „Jedva čekamo da napravimo rezultat za našu zemlju. Naša vizija je da od Crne Gore napravimo Švajcarsku na Balkanu”, kaže on.

Prethodno je skupština, uz protivljenje opozicije, ali i nekih stranaka koje su učestvovale u svrgavanju višedecenijske glavne političke figure Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista (DPS) sa vlasti, za predsednika parlamenta izabrala Andriju Mandića, prosrpskog političara bliskog zvaničnicima u Srbiji. Glasanje su pratili protesti opozicije, a demonstranti su bili posebno nezadovoljni zbog izbora Mandića, optužujući ga da je protivnik crnogorske nezavisnosti. DPS, ali i Pokret URA, na čijem je čelu dosadašnji premijer Dritan Abazović, kritikovali su izbor Spajićeve vlade i posebno postavljanje Mandića na čelo skupštine, uz napomenu da su problematični njegovi stavovi usmereni protiv Evropske unije i NATO-a. Mandić je lider Nove srpske demokratije (NSD), članice koalicije Za budućnost Crne Gore, koju čine mahom stranke koje su ranije bile okupljene oko Demokratskog fronta (DF).

Posle aprilskog trijumfa Jakova Milatovića na predsedničkim izborima nad Milom Đukanovićem, koji je u protekle tri decenije bio na najvažnijim funkcijama u Crnoj Gori, na junskom glasanju za poslanike najviše glasova dobio je Pokret Evropa sad (PES). Od tada su trajali pregovori stranaka koje su se pre tri godine ujedinile protiv Đukanovića i DPS-a, da bi uz mnogo kompromisa bio postignut dogovor o novoj vladi.

Nova vlada imaće pet potpredsednika i 18 ministarstava, jedan resor manje nego odlazeća vlada Dritana Abazovića – 11 predstavnika Pokreta Evropa sad (predsednik vlade i 10 ministara), šest predstavnika Demokratske Crne Gore (dva potpredsednika i četiri ministra), dva predstavnika SNP-a (dva ministra, od kojih će jedan istovremeno biti potpredsednik) i tri člana Albanskog foruma (tri ministra, među kojima jedan potpredsednik).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here