Siniša Kovačević – Tačan broj umrlih od korone je skrivan zbog izbora

0
169

U jednom trenutku politici i političarima na vlasti je odgovaralo da se saopšti informacija da kovida nema da bi se održali izbori, rekao je potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević.

Krizni štab najavio je reviziju broja umrlih od kovid 19, jer je realan broj preminulih mnogo veći od zvaničnog. Izjave članova Kriznog štaba često su protivurečne i zbunjuju javnost. Pitali smo dramaturga Sinišu Kovačevića, potpredsednika Narodne stranke, zašto se pravi revizija broja umrlih i ko je za to odgovoran?

Nedoumicama u vezi sa brojem preminulih u Srbiji od korona virusa koje traju mesecima jer još nema preciznih objašnjenja kako se utvrđuje uzrok smrti, dodatno je doprineo epidemiolog Predrag Kon rekavši da je od marta do juna tri puta više ljudi umrlo nego što je objavljeno.

Zvaničnici su do sada govorili da tačan uzrok smrti ne može da bude utvrđen, jer se ne rade obdukcije, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Kon je rekao da je, istražujući podatke Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, za period od marta do juna 2020, utvrdio da je zabeleženo 210 slučajeva u kojima je u potvrdama o smrti pisalo da je neposredni ili osnovni uzrok smrti kovid-19. A tada je, dodao je, bilo zvanično prijavljeno 118 smrtnih slučajeva, a za još 102 slučaja nije bio jasno naveden uzrok smrti.

Prema zvaničnim podacima, do 29. septembra u Srbiji je od posledica virusa korona preminulo 749 ljudi. U svetu ne postoji opšte prihvaćeni standard za registrovanje smrti od virusa korona, pa postoje razlike u tome kako razne države beleže te slučajeve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here