Bijeljina – Uzorkovanje zemljišta

0
144

Kontrolni asistenti ministartsva poljoprivrede Republike Srpske će do kraja godine na gazdinstvima malih poljoprivrednih proizvođača u Semberiji uzeti oko 1.000 uzoraka zemljišta, čiju će analizu izvršiti Poljoprivredni fakultet. Sredstva za ovaj posao u iznosu od oko 30.000 KM obezbedila je Gradska uprava Bijeljina.

Uzorkovanje zemljišta važna je agrotehnička mera koja se na njivama sprovodi pre samog ciklusa proizvodnje. Ovu obaveznu meru uglavnom redovno sprovode proizvođači na većim poljoprivrednim gazdinstvima s ciljem da se poveća obim, te prinosi i poboljša kvalitet proizvoda i na malim poljoprivrednim gazdinstvima Gradska uprava Bijeljina je izdvojila sredstva kako bi uzorkovanje zemljišta bilo obavljeno kod proizvođača čije se obradive površine nalaze na području koje je bilo zahvaćeno velikom vodom 2014. godine. Stručne službe će do kraja godine uzeti na terenu oko 1.000 uzoraka zemljišta.

Ovim je gradonačelnik Bijeljine prepoznao značaj poljoprivrede ali i značaj Poljoprivrednog fakulteta koji u Bijeljini ima svoje odeljenje rekla je Vesna Milić, dekan Poljoprivrednog fakulteta UIS. Cilj nam je kaže da zajedničkim snagama povećamo kapacitete proizvodnje na području Semberije.

Saradnja Gradske uprave i Poljoprivrednog fakuletata od velikog je značaja za Semberiju koja je najveća žitnica u Srpskoj i BiH, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić i ističe da će projekat uzorkovanja zemljišta u Semberiji biti nastavljen i u narednom periodu kako bi se ispitao kvalitet zemljišta na kompletnom području.

Na sastanku dekana Poljoprivrdnog fakulteta UIS, predstavnika ministarstva poljoprivrede Srpske Gradske uprave i Agrarnog fonda, dogovorena je i saradnja Poljoprivrednog fakulteta i PD “Semberija” s ciljem obavljanja studentske prakse kako na farmama ovog dobra, tako i na proizvodnim poljima gde će biti zasnovana semenska proizvodnja kukuruza.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here