Vladimir Kovčin – Onkološki pacijenti u vreme pandemije

0
327

Zdravstvena zaštita onkoloških pacijenata za vreme epidemije virusom Kovid-19, pokazala je svoje slabosti i nedostatke, jer su mnogi pacijenti kasnili sa dijagnostikom ili nisu išli na preglede zbog straha od zaraze korona virusom, rekao je onkolog dr.Vladimir Kovčin.

Onkološki pacijenti često spadaju u najteže pacijente kojima je potrebna posebna nega i terapija. Pored toga, zbog oslabljenog imunog sistema i primarne bolesti infekcija korona virusom za njih može biti fatalna. Takodje, prenapregnutost zdravstvenog sistema i restriktivne epidemiološke mere predstavljaju poseban problem u organizaciji pružanja radio i hemioterapije. Zamolili smo onkologa Vladimira Kovčina da prokomentariše ove izazove zdravstvenog sistema.

Prof. dr Vladimir Kovčin je rekao da se proteklih meseci govori samo o kovidu, a da živimo u vreme epidemije kancera.  Zbog epidemije korona virusa stiče se utisak da su druge bolesti nestale, ali nažalost to nije tako. Cela situacija sa epidemijom korone, onkološke bolesnike je stavila u nepovoljnu poziciju, jer kod ovih bolesnika vreme igra važan faktor, tako da odlaganje dijagnostike i lečenja, kao i odlaganje pregleda, može da bude fatalno za njihov život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here