Podsticaji za mlade poljoprivrednike

0
208

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da očekuje da će sledeće nedelje biti objavljena rang lista i da će bar dva puta biti veći broj mladih, od 2.300 do 2.500, koji će prvi put ući u poljoprivredu.

Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji u ovoj godini imaće rast veći od pet odsto, u odnosu na 2019. godinu, a njeno učešće u bruto domaćem proizvodu biće veće od devet procenata, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović. On je istakao da ćemo imati ozbiljan rast od preko pet odsto, a to će sad biti udeo od 9,7 ili 9, 8 odsto u odnosu na čitav BDP države. Precizirao je i da su u ovom trenutku prinosi kukuruza 30 odsto veći u odnosu na desetogodišnji prosek, dok je za 60 odsto veći prinos soje, demantujući polemike u medijima u vezi sa tim podacima. Nedimović je dodao i to da bi prehrambena industrija trebalo da bude dominantna u odnosu na poljoprivredu u finalnoj proizvodnji, odnosno da se poljoprivredna proizvodnja iskoristi kao resurs za nadogradnju i dodatu vrednost u prehrambenoj industriji.

Ministar poljoprivrede je najavio i podsticaje, odnosno bespovratna sredstva u novom paketu mera za mlade poljoprivrednike podsetivši da je 2017. godine, kada je prvi put pokrenut program, novac dobilo 667 mladih poljoprivrednika, godinu nakon toga njih više od 1.100, a prošle godine skoro 4.500 mladih je konkurisalo za ta sredstva. Podsetimo, krajem maja ministar je najavio da će isplate subvencija konkursa koji je završen krajem decembra prošle godine, biti obavljene tokom septembra meseca, da bi u tom mesecu od resornog ministarstva dobili odgovor da je na republičkom nivou u toku administrativna obrada zahteva, a da se nakon izdavanja prvih rešenja očekuje isplata sredstava, i da budžet za ovu namenu nije promenjen. Nedimović je rekao da očekuje da će sledeće nedelje biti objavljena rang lista i da će od 2.300 do 2.500 mladih poljoprivrednika prvi put dobiti ta podsticajna sredstva. Nedimović je istakao da će projekat biti nastavljen i naredne godine, kao i da će ministarstvo za to tražiti i pomoć od američke razvojne agencije.

Ministar je najavio rešavanje problema malih penzija poljoprivrednika, čime se, kako je naglasio, niko nije bavio od 1986. godine istakavši da poljoprivrednici u proseku plaćaju doprinose 15 do 17 godina, zbog čega su njihove penzije nešto više od 100 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here