Promene u Crnoj Gori, kao ni miran transfer vlasti, nisu iznenađujući, ukoliko se dobro poznaje politička situacija u Crnoj Gori, poručio je istoričar Milivoj Bešlin.

Promene  Crnoj Gori iznenadile su ceo region, a retko ko je očekivao miran transfer vlasti što je pokazalo da je crnogorska demokratija položila veoma važan ispit. Iako su mnogi smatrali da Milo Đukanović neće bez otpora opoziciji prepustiti parlamentarnu većinu, Zdravko Krivokapić, kandidat koalicije tri pobedničke liste, postao je premijer Crne Gore. Upitali smo istoričara Milivoja Bešlina da li u Srbiji postoji iskrivljena slika o crnogorskom društvu.

Analizirajući novonastalu situaciju u Crnoj Gori, istoričar Milivoj Bešlin je rekao da u Srbiji nemamo pravu sliku o stanju regiona, već da se u medijima pod uticajem nacionalističkih i desničarskih tendencija iskrivljuje slika o stanju u državama koje nas okružuju. Tim povodom istakao je da situacija u Crnoj Gori nije nimalo neočekivana. Opozicija je već odavno zauzela važne gradove i imala podršku dve trećine medija. Iako opozicina većina nije pobedila sa dramatičnom razlikom, miran transfer vlasti je potpuno očekivan, jer, za razliku od Srbije, u Crnoj Gori nikada nije bilo situacije kakva se, recimo, desila u Šapcu, u kome je na nasilan način promenjena politička volja građana. Takav način „saobražavanja“, kako je to nazvano u Srbiji, nije postojao u Crnoj Gori, te sve što se dogodilo svedoči o izvesnoj stabilnosti i sazrevanju društva u u toj državi.https://youtu.be/6YIAd5qEUVs