Bijeljina – Podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju

0
66

Značajna sredstva plasirana su u Semberiju putem podsticaja koji su namijenjeni podršci poljoprivredne proizvodnje sa republičkog i lokalnog nivoa, urađena je kanalska mreža, ali i sistemi navodnjavanja na oko 1.500 hektara oranica.

Poljoprivreda je jedan od strateški važnih pravaca razvoja Semberije, a do sada je kroz zajedničke napore ministarstva, Vlade i Gradske uprave, te Agencije za agrarna plaćanja Srpske urađeno mnogo kako bi se unapredio agrar u ovom kraju Srpske.  Proizvođači pšenice moćiće i u idućoj godini računati na 300 KM po hektaru zasejane merkantilne pšenice. Procedura u podnošenju zahteva za podsticaje je izmenjena, pa će poljoprivrednici zahteve podnositi po objavljivanju Pravilnika za podsticaje za 2021. godinu. Značajna sredstva plasirana su u Semberiju putem podsticaja koji su namenjeni podršci poljoprivredne proizvodnje sa republičkog i lokalnog nivoa, urađena je kanalska mreža, ali i sistemi navodnjavanja na oko 1.500 hektara oranica. Sistemima navodnjavanja biće u narednom periodu pokrivene i poljoprivredne parcele u Kojčinovcu i okolnim selima, kaže prvi čovek grada i dodaje da je pored navodnjavanja prioritet i zaštita Semberije od poplava, što podrazumeva i izgradnju drinskog nasipa, a radovi bi na ovom projektu trebalo da počnu već na proleće iduće godine.

U Bijeljini očekuju da će pridruživanje BiH zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za zapadni Balkan dodatno intenzivirati regionalnu saradnju, a to će biti i sigurna šansa za održivost poljoprivrede i sigurniji plasman domaće robe koja će moći u borbu za konkurentnost i na tržištima susednih zemalja. Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina predviđena su i sredstva za investicije na poljoprivrednim gazdinstvima za ovu godinu, a rok za podnošenje zahteva je 30. novembar ove godine. Trivković ističe da su za izgradnju poljoprivrednih objekata površine do 500 kvadratnih metara svi poljoprivrednici oslobođeni plaćanja pretvaranja poljoprivrednog u građevinko zemljište. Osim izgradnje objekata predviđena su i sredstva za nabavku opreme u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, za šta se zahtevi mogu podneti do kraja novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here