Jovana Stojković – Prinudna vakcinacija je u suprotnosti sa Ustavom Srbije

0
292

Čitajući Ustav, mi kao pismeni građani vidimo da je prinudna vakcinacija u suprotnosti sa članom 25. u kome stoji da je naš psihički i fizički integritet nepovrediv, pa nije jasno zašto zvanične institucije na to ćute, osim ako se ne radi o nekom političkom dogovoru, naglasila je doktorka Jovana Stojković.

 

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje predviđaju dve vrste mera kojima se država bori protiv epidemije. Pored opštih, postoje i specifične mere koje podrazumevaju i imunizaciju stanovništva koja može biti preporučena i prinudna. Zamolili smo doktorku Jovanu Stojković da nam odgovori na pitanje da li su usvojene mere u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravima građana.

Rezultate testiranja vakcina protiv virusa Kovid19 sa nestrpljenjem očekuje čitav svet. Sa pogoršanjem zdravstvene situacije u Srbiji usled širenja virusa, stigle su i nove mere kroz izmene i dopune zakona. Njima je Skupština Srbije propisala u kojim slučajevima bi vakcinacija mogla biti obavezna ili preporučena, kojih pravila ćemo morati da se pridržavamo u izolaciji i koje će biti nadležnosti komunalne policije i organa koji će vršiti kontrolu sprovođenja ovih mera. Boreći se protiv prinudne vakcinacije, doktorka Jovana Stojković istakla je da su ona i njena organizacija još od 2016. predočili problem administrativnom odboru Skupštine i Ustavnom sudu, ali i da su obrazloženja za odbijanje njihovih inicijativa bila neubedljiva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here