Rade Panić – Bolnica u Batajnici neće stabilizovati epidemiološku situaciju

0
137

Srbija je protekle nedelje dobila novu kovid bolnicu u Batajnici, a sredinom meseca očekuje se i završetak radova na izgradnji kovid bolnice u Kruševcu. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić je istakao da novoizgrađena bolnica neće doprineti stabilizaciji epidemiološke situacije u našoj zemlji izrazivši pritom sumnju u njenu opremljenost i u to ko će u njoj brinuti o pacijentima

Srbija je u rekordnom roku izgradila novu i modernu bolnicu u Batajnici koja će primati pacijente obolele od Covid19 i u kojoj će raditi oko 1.500 zdravstvenih radnika. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta doktor Rade Panić mesecima je upozoravao da je zdravstveni sistem u Srbiji prenapregnut i da Srbiji nedostaju lekari i srednji medicinski kadar, ali da je mnogo važnije poštovanje adekvatnih epidemioloških mera. Upitali smo doktora Radeta Panića koliko će nova bolnica pomoći da se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizuje.

Kovid bolnica u Batajnici ima 930 mesta i to 680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege, o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom stara se preko 1.500 zdravstvenih radnika, rečeno je prilikom otvaranja bolnice. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić je rekao da sumnja u opremljenost ove bolnice, kao i u to ko će u njoj raditi. Međutim, to nisu jedine sumnje vezane za izgradnju i rad ove bolnice. Dnevni list Danas je izneo podatke vezane za vrednost izvedenih radova napomenuvši da jedan kvadrat bolnice u Batajnici košta 2.000 evra dok kvadrat kovid bolnice u Kruševcu košta manje od 1.200 evra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući ove navode rekao da se izgradnja radi preko državnih organa i da je reč o razlici između dohodovnih i budžetskih institucija i da je razlika između šest i tri odsto provizije te da je u ovom slučaju provizija najniža, odnosno tri odsto, pa cena bolnice u Batajnici po kvadratu iznosi 1.170, a ne 2.000 evra. Govoreći o razlici u ceni kvadrata u pomenutim bolnicama Miro Urošević, samostalni konsultant za planiranje i projektovanje u zdravstvu, istakao je da je najveća dilema to što dva objekta, iste sadržine imaju toliku razliku u ceni po kvadratu, jer ni na jedan od njih ne utiče vrednost zemljišta niti imaju drugačije zahteve prilikom gradnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here