Aleksandar Jovanović Ćuta – Pri izgradnji malih hidroelektrana krše se brojni zakoni

0
323

Govoreći o nepoštovanju Zakona prilikom izgradnje i puštanja u rad malih hidroelektrana derivacionog tipa, Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od vodećih aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, rekao je da ukoliko bi se postojeći Zakon poštovao i primenio, svih 110 malih hidroelektrana koje su izgrađene od 2007. godine na ovamo, morale bi odmah obustaviti svoj rad.

 

Vodni kapaciteti u Evropskoj uniji iskorišćeni su i do 80% u proizvodnji čiste i obnovljive energije. Članice Evropske unije insistiraju na ovakvom načinu proizvodnje energije jer on štiti i kontroliše ekosistem. Po zakonu, određen je biološki minimum vode u rečnom koritu i on iznosi od 15 do 20% od srednje godišnje vode. Nijedan investitor nema saglasnost nadležnih institucija da ukopava cevovod u korito reke jer je to zakonom zabranjeno. Da li se u praksi poštuju ove zakonske odredbe upitali smo Aleksandra Jovanovića Ćutu.

Organizacija BIRN objavila je podatak da je od 116 malih hidroelektrana, koje su bile povlašćeni proizvođači struje prošle godine, najmanje 24 izgrađeno bez uslova zaštite prirode. Odgovornost za to što su elektrane građene bez uslova zaštite prirode dele lokalne samouprave i nekoliko državnih instiucija. U septembru 2019. predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na pritisak ekoloških aktivista obećanjem da će formirati posebnu komisiju koja bi prekontrolisala već izgrađene male hidroelektrane u zemlji. BIRN je u oktobru 2020. godine poslao pitanja Vučićevom kabinetu, ali nije bilo odgovora. Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, rekao je da se ovakvim odnosom prema prirodi, pre svega rekama, sprovodi zločin, ali i podsetio da su aktivisti pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ imali značajne rezultate u borbi protiv narušavanja ekosistema na Staroj planini i da bi trebalo formalno zabraniti realizaciju projekata koji ugrožavaju prirodu, što zemlje u regionu i nameravaju da urade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here