Dejan Lučić – Amerikanci bi trebalo da se pozabave time da spreče građanski rat u svojoj zemlji

0
238

Analizirajući moguće promene u spoljnoj politici Amerike, pisac Dejan Lučić rekao je da Americi ne bi bilo pametno da krene na Rusiju koja je vojno izuzetno moćna, ali ni na Kinu koja, po njegovim tvrdnjama, ima svoje pripadnike tajne službe sa atomskim bombama raspoređene po Americi.

Nova američka administracija polako preuzima poluge moći u državnom aparatu Sjedinjenih Država. Šta će biti spoljnopolitički prioriteti nove vlasti još uvek je enigma, ali je najavljeno redefinisanje odnosa prema Kini i zaoštravanje odnosa prema Rusiji. Dejan Lučić je upozorio na dva imena koja figuriraju kao ratni jastrebovi u visokim političkim krugovima u Vašingtonu, to su Majk Pompeo i Petar Navaro. Da li svet treba da strahuje od novih sukoba upitali smo Dejana Lučića.

Pojedini analitičari smatraju da se američka spoljna politika nalazi u kontradiktornoj situaciji u okviru koje Rusiju doživljava kao neprijatelja, što predstavlja breme iz prethodnih vremena, a upravo bi Rusija mogla biti saveznik Americi  u borbi sa Nemačkom za dominaciju nad Starim kontinentom i Kinom u svetskim razmerama. Problem je nastao kada su u Vašingtonu rusofobni krugovi, realnu sliku prema Rusiji kao rivalu Sjedinjenih Američkih Država, pretvorili u rusofobni narativ, koji je prerastao u ideologiju. Pisac Dejan Lučić izneo je mišljenje da je Amerika svoje unutrašnje probleme obično rešavala pokrećući sukobe na spoljnopolitičkom planu, ali da bi u ovom trenutku američkoj administraciji bilo mnogo bolje da se pozabavi rešavanjem unutrašnjih nemira jer bi dodatno zaoštravanje odnosa prema Rusiji ili Kini moglo imati kobne posledice po Ameriku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here