Jovo Bakić – Borba protiv mafije je iznuđena raspodela moći unutar Srpske napredne stranke

0
111

Analizirajući četvrtu najavu državnog vrha da će se obračunati sa mafijom, sociolog Jovo Bakić je rekao da deo državnog vrha prestavlja mafiju sa kojom bi se trebalo obračunati, te da će ovaj korak dovesti do produbljivanja napetosti u okviru redova Srpske napredne stranke.

Sociolog Jovo Bakić upozorava da je država ukradena od mafije i da vlast već četvrti put obmanjuje javnost najavljujući borbu protiv organizovanog kriminala. Po Bakiću, da je vlast iskrena u toj borbi protiv mafije onda bi Vučić morao da uhapsi samog sebe, da uhapsi svog brata i svoje ministre. Upitali smo Jovu Bakića da li je najavljena borba protiv mafije samo proces preraspodele moći unutar vladajuće koalicije.

Na pitanje da li je zaista po sredi obračun sa mafijom ili se radi o obračunu između pojedinih struja u okviru Srpske napredne stranke, odgovori su različiti. Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen je rekao da ako se vlast ne obračuna sa svojim ljudima u politici, koji su bili povezani s kriminalnom grupom Veljka Belivuka, značiće da se oni nisu obračunali s organizovanom kriminalnom grupom, nego samo sa izvršiocima krivičnih dela. Čečen je dodao i da bi u tom slučaju predstavnici vlasti samo promenili kriminalnu grupu s kojom bi sarađivali i nastavili da kanališu novac poreskih obveznika kriminalcima. On je rekao i da se sprema obračun u vrhu Srpske napredne stranke, ali da se na udaru zakona neće naći svi koji su sarađivali s mafijom. Sličnog mišljenja je i sociolog Jovo Bakić koji je naglasio da treba pitati kada će vlast uhapsiti samu sebe, jer ona sama predstavlja autoritarni mafijaški režim. Ipak, mnogi ističu da je hapšenje Belivuka ozbiljan udar na mafiju i da će doneti vlastima poene kod birača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here