Slobodan Reljić – Ne treba očekivati da će Amerika biti skoncentrisana na Zapadni Balkan

0
56

Govoreći o najavama prioriteta u spoljnoj politici Amerike po dolasku novog predsednika, novinar Slobodan Reljić je rekao da je Bajdenovo buduće delovanje još uvek nepoznanica, ali da ne smatra da će se Amerika pre baviti Zapadnim Balkanom nego svojim unutrašnjim problemima.

U razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će Zapadni Balkan biti jedan od pet spoljnopolitičkih prioriteta Sjedinjenih Država i da očekuje zajedničku saradnju na tom polju sa ključnim partnerima iz NATO saveza. Analitičari ovaj razgovor tumače kao zaokret u američkoj politici prema Evropi, jer je bivši predsednik Donald Tramp zahladio odnose sa Evropskom unijom i NATO saveznicima. Zamolili smo sociologa Slobodana Reljića da prokomentariše ovu najavu američkog predsednika.

Džozef Bajden, novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, je odmah po stupanju na dužnost počeo sa ozbiljnim rezovima i povlačenjem velikog broja odluka svog prethodnika Donalda Trampa. Suprotno verovanjima da će Bajden na početku mandata imati najviše posla oko rešavanja unutrašnjih konflikata u američkom društvu, te da u ovom trenutku neće mnogo pažnje posvećivati spoljnoj politici, novi predsednik Sjedinjenih država je jasno pokazao da će Amerika itekako biti uključena u rešavanje važnih pitanja na Zapadnom Balkanu. U ovom delu Evrope je jedino goruće pitanje rešavanje odnosa i postizanje sporazuma na relaciji Beograd – Priština, i upravo to pitanje postavljeno je u sam vrh prioriteta Amerike i Nemačke. Sociolog Slobodan Reljić rekao je da je još uvek neizvesno koje će korake Amerika na čelu sa Bajdenom dalje preduzimati, ali da ne smatra da će interesovanje Amerike za rešavanje pitanja na Zapadnom Balkanu biti tako veliko, kako se inače navodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here