Vladimir Vučinić o izboru predsednika Vrhovnog kasacionog suda

0
202

Vladimir Vučinić, advokat i bivši sudija Višeg suda u Beogradu je rekao da je funkcija predsednika Vrhovnog kasacionog suda sam vrh pravosudne piramide i da je neuobičajeno da se ne odobri tajno glasanje iako je postojao samo jedan jedini kandidat za ovu funkciju.

Na opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda nije prihvaćen predlog nekolicine sudija da se izjašnjavanje o podršci kandidatu za predsednika Kasacionog suda obavi tajnim glasanjem. Javna je tajna da razni centri moći guraju svog kandidata i da je procedura predlaganja i izglasavanja samo formalnost. Postoji li pritisak na sudije prilikom izbora predsednika suda upitali smo bivšeg sudiju Višeg suda u Beogradu Vladimira Vučinića.

Pozicija predsednika Vrhovnog kasacionog suda je izuzetno značajna, pošto on predstavlja i zastupa sve sudije u zemlji. Predsednik ovog suda po Ustavu i zakonu automatski postaje i predsednik Visokog saveta sudstva. Jasmina Vasović, jedna od najmlađih sudija Vrhovnog kasacionog suda, jedina se prijavila na konkurs za izbor predsednika ove institucije. Ona je jedna od najmlađih sudija Vrhovnog kasacionog suda i jedna od sudija sa najkraćim stažom u najvišem sudu u zemlji, jer je na funkciji od novembra 2018. godine. Prethodno je pet godina provela u Apelacionom sudu u Beogradu gde je postupala u Krivičnom odeljenju, kao i Posebnom odeljenju za organizovani kriminal. U tom periodu, između ostalog, bila je član veća koje je pravosnažno oslobodilo Stanka Subotića Caneta za šverc cigareta. Od 2009. do 2013. godine, sudila je u Višem sudu u Beogradu. Govoreći o zahtevu da se glasa javno, iako je ona jedini kandidat, Vladimir Vučinić, advokat i bivši sudija Višeg suda u Beogradu rekao je da je trebalo uvažiti mišljenje pojedinih sudija koji su na tim pozicijama već dosta dugo i imaju kredibilitet, pa organizovati tajno glasanje, jer to jeste demokratski način izbora za tako važnu funkciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here