Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 predložio je nove mere za suzbijanje epidemije, koje važe od danas, 5. aprila. Bitna novina jeste da svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen, imaju jedinstveno dozvoljeno radno vreme od 6 časova ujutru do 22 časa.

Ugostiteljskim objektima sa baštom od danas je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom uz obavezan razmak od dva metra između stolova. Takođe, zabranjeno je izvođenje scensko muzičkog programa odnosno zabranjena je živa muzika u baštama. Kafići i restorani i dalje mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića, bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok je dostava dozvoljena 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Još uvek ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu. I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni. Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije veterinarske ambulante i slično mogu raditi non stop svakoga dana, kao i do sada.

Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana uz napomenu da će biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mera na teritoriji čitave Srbije.