Rade Panić – Građani su izgubili poverenje u institucije zbog načina njihovog delovanja

0
96

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je rekao da je za suzbijanje ovako velikih pandemija, neophodno da građani imaju poverenje u državne institucije, a da su ga izgubili upravo zbog delovanja tih institucija, te da bi poverenje moglo biti vraćeno ako bi se reč dala stručnjacima koji imaju kredibilitet.

Po dolasku prvih kontigenata vakcina, delovalo je da sam proces vakcinacije ide dobrim tokom. Skoro svi koji su se prijavili, već su dobili vakcinu, ali tri četvrtine punoletnih stanovnika Srbije nije se prijavilo, pa je ovaj proces znatno usporen. Analitičari ovog procesa kažu da su dezinformacije učinile svoje i da država nije sprovela dovoljno dobru i doslednu kampanju kako bi ubedila građane da su vakcine bezbedne i da bi trebalo da se vakcinišu. Upitali smo predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, doktora Radeta Panića kakva je trebalo da bude ta kampanja i da li još uvek ima mogućnosti da se situacija promeni.

Prema tvrdnjama zvaničnika, Srbija je već pribavila dovoljno vakcina da dobar deo građanstva primi po dve doze u dva navrata. Međutim, sada je prilično teško naći dovoljno ljudi spremnih da prime vakcinu. Stručnjaci širom sveta iznose procene da je za kolektivni imunitet potrebno da bude vakcinisano od 65 do 85 odsto populacije. Na najave iz Kriznog štaba da bi društvo do leta moglo da stekne imunitet krda, Radovanović upozorava da je računica pogrešna, jer se ne mogu sabirati oni koji su preležali koronu i oni koji su primili vakcinu. Te dve grupe se u velikoj meri poklapaju, a preležani virus obično pruža tek nekoliko meseci zaštite od nove zaraze. Radovanović je izjavio da smatra da je država zakasnila sa „zdravstvenim prosvećivanjem“ građana, koje mora da prati ovakve poduhvate u sferi javnog zdravlja. Takođe, nije poznato da je sankcionisan ijedan lekar koji je širio dezinformacije o epidemiji i vakcinaciji. Skepsa pojedinih lekara prema procesu vakcinacije, dodatno unosi nepoverenje kod građana. Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, rekao je da deli isto mišljenje kao i Radovanović i dodao da bi više prostora u medijima sa nacionalnom frekfencijom trebalo dati stručnjacima koji imaju kredibilitet da građane motivišu da se vakcinišu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here