Nikola Kolja Krstić – Svaki protest je dobrodošao kao dodatni vid pritiska prema državi

0
117

Protest frilensera protiv namere države da retroaktivno oporezuje njihove prihode pokrenuo je građanske aktiviste i pripadnike civilnog sektora da izađu na ulicu i daju podršku njihovim zahtevima, što je učinio i aktivista pokreta “Tvrđava” Nikola Krstić, koji je rekao da se na protestu na kom je bilo mnogo ljudi osetila neka nova energija koja je potrebna Srbiji.

U Beogradu je održan protest takozvanih frilensera čiji rad država namerava retroaktivno da oporezuje pet godina unazad. Njima su se na protestu pridružili mnogobrojni građanski aktivisti i pripadnici civilnog sektora. Jedan od njih je I Nikola Krstić iz pokreta “Tvrđava” koji smatra da je ova država odmetnuta od zakona i da se država prema građanima ponaša kao prema lovini. Upitali smo Nikolu Krstića da li ovakve vrste protesta mogu da promene politiku aktuelne vlasti.

Članovi Udruženja radnika na internetu organizovali su još jedan protest i ponovili zahtev da nadležni obustave naplatu poreza na zarade frilensera retroaktivno za poslednjih pet godina. Na protestu je istaknuto da su frilenseri saglasni da porez treba da se plaća, ali da naplata treba da krene od novog zakona, a ne retroaktivno za poslednjih pet godina i zatražili pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu. Nikola Krstić je ispred pokreta Tvrđava učestvovao na protestu frilensera dajući tako podršku njihovim zahtevima jer je po njegovim rečima nedopustivo to što je država koja nije pružila ljudima elementarne uslove da prežive, došla da ih pljačka kada su oni pokušali da nađu te uslove negde van.  Inače, frilenseri su osobe kojih je danas sve više, posebno otkako je rad na daljinu postao učestalija praksa. To su uglavnom IT stručnjaci, poznavaoci digitalnog marketinga, grafički dizajneri, programeri.  Mahom ih zapošljavaju strane kompanije, nemaju fiksno radno vreme, niti prostor, a prema nekim podacima, Srbija je po zaradama frilensera na 12. mestu na svetu i na petom mestu u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here