Sektor za vanredne situacije – Apel na građane da ne pale nisko rastinje

0
109

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru zbog opasnosti od širenja požara, koji može da ugrozi živote i zdravlje ljudi, nanese materijalnu štetu i ostavi posledice po životnu sredinu.

Tokom prošle godine, na teritoriji Republike Srbije evidentirana su ukupno 27.333 vanredna događaja, od kojih su 21.323 bili požari. Od tog broja, 12.104 požara nastala su na otvorenom prostoru i oni čine polovinu svih požara koji se evidentiraju u toku godine. Karakteristika požara na otvorenom prostoru jeste da se brzo šire i zahvataju velike površine, predstavljaju veliku pretnju za živote i zdravlje ljudi i prouzrokuju velike štete na materijalnim i kulturnim dobrima, kao i na životnoj sredini. Ovakvi požari, ukoliko se dogode u blizini saobraćajnica, mogu uticati na bezbedno odvijanje saobraćaja i nastanak saobraćajnih nezgoda. Prošle godine je u požarima na otvorenom prostoru život izgubilo pet osoba, deset lica je povređeno, a u toku akcije gašenja povređeno je pet pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica. Od početka godine evidentirana su 6.933 požara, od kojih je 3.696 požara nastalo na otvorenom prostoru. U ovim požarima život su izgubile dve osobe, a devet lica je zadobilo povrede.

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara, kao i obaveza lica koje je izazvalo požar da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja. Takođe, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here