Dragoljub Bakić – Građani moraju da spreče gradnju na Makišu i ugrožavanje vodoizvorišta

0
159

Arhitekta Dragoljub Bakić je rekao da Beograd ima retko bogato vodoizvorište na Makišu, kao i na Savskom nasipu, da Beograđani piju gotovo izvorsku vodu, i da moraju da spreče ugrožavanje ovih vodoizvorišta.

Beogradsko vodoizvorište na Savskom nasipu već neko vreme ugrožava nelegalna izgradnja vikendica. Sada se planira i gradnja naselja i trasa metroa na Makiškom polju gde se nalazi još jedno vodoizvorište. Arhitekta Dragoljub Bakić više puta je upozoravao na ugroženost vodoizvorišta, dodajući da će Beograđani sakupljati i piti kišnicu ukoliko se ovakvi projekti ne spreče. Upitali smo Dragoljuba Bakića da li vlast konsultuje struku pri donošenju odluka i na koje sve načine bi se trebalo boriti za zaštitu vodoizvorišta.

Iako je za sada na mestu vodoizvorišta na Makišu još uvek livada, u skorijoj budućnosti, najveći beogradski bunar za vodu, mogao bi da ponese titulu najvećeg stambenog kompleksa u glavnom gradu. Gradski čelnici predložili su da se na Makiškom polju izgradi 10.000 stanova, ali nisu otkrili pojedinosti Plana detaljne regulacije, tako da ostaje nejasno kada će izgradnja tačno početi i iz koje kase će radovi biti finansirani. Na najavljeni projekat je reagovala stučna javnost, koja je poručila da je neprihvatljiv, jer urušava izvorište pijaće vode od izuzetnog značaja u prestonici. Stambeno-poslovni kompleks trebalo bi da zauzme 700 hektara javne površine koja čini užu zonu sanitarne zaštite Makiškog vodoizvorišta. Arhitekta Dragoljub Bakić ukazao je da je takav projekat štetan, jer ugrožava zdravlje građana, a da se vlast na to priprema još od 2014. godine kada je suzila područje zaštite vodoizvorišta i upravo na taj način dobila tih 700 hektara. Stručnjaci su konstatovali i da na Makiškom polju gradska vlast planira da napravi drugi „Beograd na vodi“. Arhitekta Dragoljub Bakić naglasio je da građani Beograda moraju sprečiti ugrožavanje vodizvorišta na Makišu jer je ono od suštinske važnosti za snabdevanje prestonice vodom i ukazao na to da je vodizvorište na suprotnoj obali Save već ugroženo septičkim jamama nelegalno izgrađenih vikendica u ovom području.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here