Rast cene utovljene junadi

0
92

Minulog vikenda zabeležen je rast cene utovljene junadi. Kupci preuzimaju junad, uglavnom, simentalske rase, koja je teška od 600-750 kg, ali se nudi i teža junad.

Minulog vikenda zabeležen je rast cene utovljene junadi sa 2,10 na 2,20, pa i 2,25 evra za kilogram žive mere. Stočari su dve – tri nedelje odbijali niske ponude. Zbog potreba klaničara sa juga zemlje pomenute cene su postale redovne. Kupci preuzimaju junad, uglavnom, simentalske rase, koja je teška od 600-750 kg, ali se nudi i teža junad. Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa u Udruženju „Agroprofit” uputila je pre mesec dana preporuku za odlaganje prodaje. Uglavnom svi oni koji su obezbedili novac za prolećnu setvu su odlučili da sačekaju bolju cenu. Udruženju „Agroprofit” javljaju se i stočari koji nude junad holštajn rase, ali i tovljači koji tvrde da bez 2,30 evra/kg neće prodati svoja grla, što u ovom času nije realno.

Dogovori o izvozu junadi u Iran i Siriju nisu ušli u završnu fazu i nije realno očekivati da se za 30 dana obave sve formalnosti. Izvoz u Liban je sporadičan i u tom poslu ima više posrednika, pa je veliko pitanje da li će nova cena junadi od 2,20-2,25 biti prihvatljive za kupce iz Libana. Međutim, ako se šire otvore turističke sezone u Albaniji, Grčkoj i Crnoj Gori, mogući je i novi rast cene junadi, jer naša zemlja ima najkvalitetniju junad u regionu. Pojedini izvoznici, zbog nižih cena žive junadi, pokušali su kupovinu u Rumuniji, ali su brzo odustali i pokušavaju da preuzmu grla od naših farmera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here