Prijava za žig garancije “Dobro sa Zlatibora” do 10. maja

0
114

Žig garancije “Dobro sa Zlatibora” je registrovan u martu 2020. godine sa ciljem boljeg plasmana lokalnih proizvoda koji imaju svoju autentičnost i tradiciju, kreativnost i inovaciju. Ovo bi bila integrisana promocija proizvoda i usluga zlatiborskog kraja, za koju se zalaže lokalna samouprava opštine Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Privredno društvo “Zlatiborski eko-agrar”.

U želji da olakšaju plasman proizvoda i prošire tržište zlatiborskim proizvođačima tradicionalnih proizvoda, Opština Čajetina je preko PD “Zlatiborski eko-agrar” prošle godine registrovala žig garancije “Dobro sa Zlatibora”. Na žalost, pandemija je usporila proces kontaktiranja i prijavljivanja proizvođača, pa je on produžen do 10. maja tekuće godine.

Sertifikaciona kuća je OCS iz Subotice, a u Komisiji “Eko agrara” su predstavnici udruženja proizvođača suvomesnatih proizvoda, mleka, voća i povrća, rakije, meda, kao i odevnih predmeta od vune. Cilj je da proizvodi koji nose oznaku “Dobro sa Zlatibora” zadovoljavaju propisane zahteve kojima se osigurava specifičan nivo kvaliteta lokalnih proizvoda. Tako obeleženi proizvodi moraju biti iz opštine Čajetina, nastali od sirovina s tog područja, dok sirovina za suvomesnate proizvode može biti sa teritorije cele Srbije, s tim što će živo blago morati biti najmanje šest meseci na pašnjacima Zlatibora pre pripreme za obradu. Obeleženi proizvodi moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača. Samim tim proizvođači mogu očekivati i adekvatnu cenu.

Žig garancije “Dobro sa Zlatibora” se može dodeliti samo onim proizvođačima koji uredno vode evidencije o nabavci sirovina, proizvodnji i prodaji proizvoda, i onima koji usluge pružaju i prodaju u skladu sa važećim propisima. Ide se i na to da Žig garancije mogu dobiti i smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva, kao i restorani koji ispunjavaju zakonske uslove i propise u vezi s kategorizacijom. Vlasnik žiga garancije “Dobro sa Zlatibora” i nosilac prava Žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede “Zlatiborski Eko Agrar” iz Čajetine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here