Dragana Bogdanović Stojanović – Onkološki pacijenti su u povećanom riziku od zaražavanja koronom

0
128

Doktorka Dragana Bogdanović Stojanović, onkolog i radiolog, rekla je da onkološki bolesnici ne moraju da razmišljaju previše o izboru vakcine kojom će se vakcinisati, već da je važno da termin vakcinacije, prema preporukama onkologa, usklade sa terapijom koju uzimaju ili eventualnim hirurškim intervencijama.

Osobe koje imaju neko maligno oboljenje u povećanom su riziku od Kovid 19 infekcije. Posebno rizična grupa su pacijenti koji imaju karcinom pluća. Pacijenti sa malignim bolestima su pod povećanim rizikom da razviju težu kliničku sliku, komplikacije pa i smrtni ishod ako se inficiraju Kovid virusom. Upitali smo radiologa i onkologa doktorku Draganu Bogdanović Stojanović, da li bi onkološki pacijenti trebalo da se vakcinišu i koja vakcina bi za njih bila najbezbednija.

Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine. Godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba. U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok svakodnevno 13 građana Srbije izgubi bitku sa ovom teškom bolešću. Dr Goran Stojanović, onkolog i načelnik Dnevne bolnice Instituta za plućne bolesti Vojvodine, rekao je da zbog epidemiološke situacije pacijenti dolaze u odmaklom stadijumu bolesti, kada u nekim situacijama ne mogu biti ni operisani. Profesor doktor Miloš Marković iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, naglasio je da pacijenti sa malignim bolestima jesu među najvećim prioritetima za dobijanje vakcine. Doktorka Dragana Bogdanović Stojanović, onkolog i radiolog saglasna je sa tim da bi onkološki pacijenti trebalo da se vakcinišu. Ona je rekla da postoji vrlo striktna preporuka u kom momentu u odnosu na terapiju, vrstu terapije i u odnosu na eventualni operativni zahvat bi trebalo da urade imunizaciju, a da su svi onkolozi sada upućeni u te procedure na osnovu studija koje su rađene na svetskom nivou. Doktorka Bogdanović Stojanović je rekla i da nema potrebe birati vakcinu, već ispoštovati savete onkologa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here