Sastanak Ane Brnabić i predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan

0
59

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas, u razgovoru sa novim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i dosadašnjom direktorkom ove međunarodne institucije Žužanom Hargitai, da je Evropska banka vodeći institucionalni investitor u Srbiji, koji značajno doprinosi jačanju srpske ekonomije i osnaživanju konkurentnosti zemlje.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa novim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i dosadašnjom direktorkom ove međunarodne institucije Žužanom Hargitai. Brnabić je ocenila da, s obzirom na to da ekologija postaje sve značajnija oblast za Srbiju, „zelena agenda“ i podrška koju u tom smislu Evropska banka za obnovu i razvoj pruža Srbiji kroz unapređenje energetske efikasnosti i bolje korišćenje obnovljive energije, predstavlja važan projekat i prioritetnu oblast saradnje. Hargitai je navela da je EBRD u prethodnom periodu uložila gotovo šest milijardi evra u projekte podrške privatnom sektoru, u infrastrukturu i poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora. Ona je poručila da su to oblasti koje će i dalje biti u fokusu ove institucije i saradnje sa Srbijom.Visoko na agendi, kako je objasnila, i dalje će biti prelazak na „zelenu ekonomiju“, pre svega kroz projekte energetske efikasnosti i gasifikaciju i jačanje povezanosti ekonomija Zapadnog Balkana.

Predstavnici EBRD ocenili su da će veliki izazov u predstojećem periodu predstavljati i oporavak privrede nakon pandemije. U tom smislu, od izuzetnog je značaja program podrške malim i srednjim preduzećima u ublažavanju socijalnih i ekonomskih posledica, koju EBRD ostvaruje zajedno sa Ministarstvom privrede. Premijerka je iskazala zahvalnost na izuzetnoj saradnji i ličnom angažmanu dosadašnjoj direktorki EBRD za Zapadni Balkan, a novom direktoru poželela dobrodošlicu, uz uverenje da će se nastaviti uspešna saradnja sa ovom međunarodnom institucijom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here