Dačić sa Brnabić i Popović o Poglavlju 23

0
54

U Domu Narodne skupštine danas je održan sastanak predsednika parlamenta Ivice Dačića sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom pravde Majom Popović i predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, na kojem je bilo reči o Akcionom planu za Poglavlje 23, u okviru pristupnih pregovora Srbije i EU.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministarka pravde Maja Popović, Republička javna tužiteljka i predsednica Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac i predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Jasmina Vasović razgovarali su o koordinaciji rada u pogledu ispunjavanja aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 u okviru pristupnih pregovora Republike Srbije i Evropske Unije u vezi sa uzdržavanjem od komentarisanja sudskih odluka od strane državnih službenika i političara. Na sastanku je naglašeno da je podizanje svesti o uzdržavanju od komentarisanja sudskih odluka, pogotovo u sredstvima javnog informisanja, veoma važno za jačanje punog poštovanja sudskih odluka.

Istaknuto je da je Vlada Srbije još 2016. godine donela Kodeks ponašanja za članove Vlade o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka. Dodatno, od 2017. na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Vlada je usvojila i Kodeks policijske etike u skladu sa Zakonom o policiji. U ovom kodeksu sadržana je i izuzetno značajna odredba o Zaštiti službenih podataka, na osnovu koje policijski službenici ne otkrivaju nedozvoljeno podatke do kojih su došli u službi, a koji mogu da ugroze sudski postupak. Učesnici sastanka složili su se da je uvođenjem novih aktivnosti u Akcioni plan za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, koje se odnose na održavanje kvartalnih sastanaka između predsednice Vlade, predsednika Narodne skupštine, ministarke pravde, predsednice Visokog saveta sudstva i predsednice Državnog veća tužilaca, Republika Srbija stvorila uslove za značajno poboljšanje stanja u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here