Dragan Petrović – Albanci na duge staze ne mogu da realizuju veliku Albaniju

0
215

Mnogi sukobi u svetu traju decenijama, i ne vidi im se skori kraj. Jedan od takvih sukoba koji su komplikovni i nemaju lako rešenje je i albansko-srpski sukob, koji je dr Dragan Petrović uporedio sa odnosom Izraela i Palestine.

Dr Dragan Petrović srpski politikolog, geopolitičar, ekonomista, istoričar i politički analitičar, analizirao je sukobe između Palestine i Izraela i ukazao na sličnosti tih odnosa sa odnosima Srbije i Kosova. Zamolili smo dr Dragana Petrovića da pojasni ko su u ovom sporu Srbi, a ko Albanci.

Sukob između Izraela i Palestine je počeo 1940-ih godina. Smatra se jednim od najdužih modernih sukoba. Srž konflikta nalazi se u tome da Palestina traži punu nezavisnost od Izraela, te napuštanje svih njenih teritorija od strane izraelskih vojnika, dok izraelski ortodoksni Jevreji, nacionalisti i desničari to odbijaju, jer smatraju da Zapadna obala i Gaza istorijski pripadaju Jevrejima, te da Palestinci nisu narod i da nisu postojali pre osnivanja države Izrael 1948. godine, već da su palestinski nacionalizam izmislile arapske vođe kako bi uništile Izrael. Dr Dragan Petrović je ukazao na sličnost izraelsko-palestinskog sukoba sa srpsko-albanskim sukobom, ali i naglasio da Albanci na duge staze ne mogu da realizuju veliku Albaniju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here