Džon Bosnić – Koje je veće ljudsko pravo u Americi, privatna svojina ili sloboda govora?

0
245

Ishod Trampove tužbe protiv pojedinih društvenih mreža zavisiće od odluke američkog Vrhovnog suda da li je najveće ljudsko pravo u Americi privatna svojina ili pravo slobode govora, rekao je novinar, savetnik i politički aktivista Džon Bosnić.

Bivši američki predsednik Donald Tramp objavio je da je podneo tužbe protiv Tvitera, Fejsbuka i Gugla i njihovih direktora jer “sputavaju objave konzervativnih stanovišta”. Tramp je, smatrajući da je žrtva cenzure, podneo grupne tužbe federalnom sudu na Floridi, tražeći odštetu. Upitali smo Džona Bosnića novinara, savetnika i političkog aktivistu kakav ishod bi se po pitanju rešavanja ovih tužbi mogao očekivati.

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država  Donald Tramp  podneo je tužbe federalnom sudu u Majamiju protiv tehnoloških kompanija Fejsbuk, Tviter i Jutjub i njihovih direktora, koje je optužio da neopravdano cenzurišu njega i druge konzervativce. Razlog za tužbu je taj što su Trampovi nalozi na Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu blokirani početkom  godine nakon što su njegove pristalice 6. januara upale u Kongres SAD-a, nezadovoljne  izbornim rezultatima za predsednika Amerike, koji su održani 3. novembra 2020. godine, o kojima je  Tramp na društvenim mrežama govorio da su pokradeni,  iako su brojni zvaničnici i sudije navele da nema dokaza masovne izborne prevare. Sa druge strane, pomenute kompanije su navele  da bi Tramp, da nije blokiran, mogao da podstiče pristalice na dodatno nasilje. Rešenje ovog spora koji se vodi između bivšeg predsednika  SAD-a i pojedinih društvenih mreža, Džon Bosnić, novinar, savetnik i politički aktivista vidi u odluci američkog Vrhovnog suda koji treba da presudi da li je najveće ljudsko pravo u Americi privatna svojina ili pravo slobode govora, od čega će zavisiti ishod Trampove tužbe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here