Ekološke organizacije – Požar na deponiji Vinča je jako opasan

0
74

U prostorijama Građanskih inicijativa održana je konferencija za novinare povodom požara na deponiji Vinča, koju organizuju ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka.

Na pitanje šta je uzrok najnovijeg požara na staroj deponiji, Direktor preduzeća “Beo Čista energija” Vladimir Milovanović je kazao da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok, ali da se pretpostavlja da su u pitanju izuzetno visoke temperature, “mada postoji i mogućnost da su požar izazvali skupljači sekundarnih sirovina, čije je prisustvo zabeležio video-nadzor”.

 

S druge strane, ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka su veoma nezadovoljne objašnjenjima nadležnih. Dragana Đorđević profesorka Hemijskog fakulteta poručuje da je sektor otpada u Srbiji  potpuno neuređen. Direktor preduzeća “Beo Čista energija” Vladimir Milovanović izjavio je da ta firma još uvek čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči i da će do tada ona biti u nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća  “Gradska čistoća”.

Milovanović je kazao da očekuje da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdati dozvolu do kraja ove nedelje i da će nakon toga krenuti realizacija projekta saniranja i zatvaranja stare deponije u Vinči.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here