Milivoj Bešlin – Vlast koristi desničarske pokrete kako bi disciplinovala deo društva i opoziciju

0
98

Osvrćući se na odnos vlasti prema desničarskim pokretima u Srbiji, Milivoj Bešlin, istoričar, objasnio je kako njihova saradnja potiče iz obostrane koristi. Taj odnos, kako je rekao Bešlin, veoma podseća na odnos vlasti i navodne opozicije iz devedesetih godina i na sisteme koje je Milošević koristio protiv demokratske opozicije.

U Srbiji je primetan rast popularnosti desno orjentisanih političkih organizacija. Te organizacije često propagiraju čvrst stav prema migrantskoj krizi, naglašenu nacionalnu identifikaciju i negativan stav prema pravima manjinskih grupa. Pojedini analitičari tvrde da ove organizacije imaju pomoć institucija i da one sede na rezervnoj klupi sa koje ih režim povremeno angažuje protiv svojih političkih  neistomišljenika. Da li su ovi navodi tačni upitali smo istoričara Milivoja Bešlina.

Povodom održavanja festivala „Mirdita, dobar dan!“ aktivnosti desničarskih organizacija poput „Zavetnika“ i „Srpske desnice“  uzburkale su  javnost. Nisu nezapaženo prošle ni „građanske patrole“ udruženja „Levijatan“, ali ni protesti za zaštitu pripadnika ove grupe koji je automobilom pokušao da probije ogradu Prihvatnog centra za migrante. Iz ovih organizacija poručuju da im je cilj da zaštite građane Srbije, dok politički analitičari ukaziju da nereagovanje vlasti potiče od neke vrste saradnje između desničarski orjentisanih organizacija i vlasti u Srbiji. Ove navode, Milivoj Bešlin, istoričar, prokomentarisao je rečima da se radi o već usvojenim obrascima iz prošlosti koji omogućavaju pomenutim organizacijama da deluju protiv demokratizacije društva i zastrašivanjem utiču na poteze nevladinog sektora, emancipatorskih pokreta ili opozicije, s tim što je današnji odnos između vlasti i ultradesničara podignut na nivo farse, u okviru koga desnica navodno kritikuje poteze vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here