EU proizvodi i izvozi manje svežeg paradajza, ali raste potražnja za prerađenim

0
112

Očekivanja su da će se u 2021. godini proizvodnja konzumnog paradajza u EU smanjiti za dva odsto u odnosu na 2020. Stanovnici Evropske unije u proseku će pojesti 14,7 kg svežeg i 21,7 kg prerađenog paradajza.

Prema izveštaju o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta Evropske unije, a koje je objavila Komisija, očekivanja u 2021. su da će se proizvodnja konzumnog paradajza u EU smanjiti za dva odsto u odnosu na 2020., što predstavlja pad od 5,2 odsto u odnosu na prosečnu proizvodnju u poslednjih pet godina. Ova pojava uzrokovana je padom proizvodnje od 10 odsto u Španiji, najvećem proizvođaču svežeg paradajza u EU, te onom od dva odsto u Francuskoj. Smanjiće se i izvoz koji je u padu od 2013. godine. Očekuje se pad od rekordnih 21 odsto u odnosu na 2020. U poslednjih pet godina izvoz tog proizvoda pao je za 27 odsto.

Ovaj silazni trend u 2021. posledica je pada isporuka u Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su u prva četiri meseca ove godine, prema izveštaju Komisije, bile manje za 37 odsto u odnosu na isto razdoblje 2020. Treba napomenuti da je Velika Britanija glavno tržište izvoznika za to povrće iz EU sa 52 odsto ukupnog udela.

Leskovački povrtari su protestvovali zbog niske otkupne cene domaćeg paradajza, između ostalog i zaustavljenog izvoza i uvoza albanskog usred sezone. Takođe, i drugi povrtari se žale na obaranje cena domaćih proizvoda usled uvoznih. S druge strane, Crnogorci uvoze srpski paradajz, jer svog trenutno nemaju zbog sušnih uslova. Kilogram uvezenog košta dva evra.

U međuvremenu će EU, prema procenama, uvesti 664.000 tona konzumne, odnosno dva odsto više nego 2020. i 18 odsto više od proseka u poslednjih pet godina. Izveštaj naglašava rast kupovine iz Turske, koja je u razdoblju od januara do aprila 2021. porasla za 36 odsto u odnosu na isto razdoblje 2020.

S druge strane, treba naglasiti da su očekivanja da će se ukupna proizvodnja paradajza u EU povećati za pet odsto ove godine. U izveštaju se prognozira povećanje potrošnje prerađenog paradajza po glavi stanovnika i to za četiri kilograma te bi iznosila 21,2 kg per capita godišnje. Ovu brojku potkrepljuje činjenica da postoji velika potražnja za pastom i pelatima.

Kada je reč o svežem paradajzu, stanovnik Evropske unije godišnje pojede prosečno 14,7 kg godišnje. Očekuje se da će ta količina ipak ostati stabilna zahvaljujući visokom nivou pripreme i konzumaciji hrane kod kuće, naročito plodova manje veličine, ali i ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata. Rekordna potrošnja svežeg paradajza bila je 2016.g. kada je prosek iznosio 15,7 kg per capita.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here