Dušan Tufegdžić – Najsigurnije je kupovati hranu u našim radnjama i piljarnicama

0
387

Kupovina hrane najsigurnija je na mestima gde ljudi poznaju prodavca duže vreme, a prema rečima agronoma Dušana Tufegdžića to su pijace, naše radnje i piljarnice.

Dok su tokom pandemije zelene pijace bile označene kao mesta na kojima postoji povećan rizik od širenja zaraze, te im je zbog toga ograničavan rad, mnogi trgovinski lanci su ostvarili povećan profit. Poput Evropljana i Srbi su se uglavnom snabdevali po supermarketima. Upitali smo agronoma Dušana Tufegdžića, člana predsedništva pokreta Buđenje kako dolazak inostranih trgovinskih lanaca utiče na domaće proizvođače, gde je najbezbednije kupovati hranu i da li voće i povrće u supermaketima prolazi strože kontrole nego ono na pijacama.

Danas je, češće nego ikada,  predmet rasprava poreklo hrane koja se  svakodnevno komzumira i pitanje šta je zdravo a šta štetno za zdravlje i celokupni organizam jedne osobe. Dok mnogi smatraju da je najbolje kupovati zdravu hranu, povrće i voće na zelenim ili mlečnim pijacama, ima i onih koji misle da je bolje pronaći sve te namirnice u trgovačkim centrima, supermarketima i samoposlugama. Agronom Dušan Tufegdžić, govoreći o sigurnoj kupovini prehrambenih proizvoda, prednost je dao domaćim proizvođačima jer iako veliki trgovinski lanci nude širok asortiman robe po veoma povoljnim cenama, kvalitet prehrambenih proizvoda je ipak na strani malih domaćih proizvođača koji prodaju robu koju su sami proizveli.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here