Novi broj Zlatiborskih vesti

0
405

Izašao je novi broj Zlatiborskih vesti u kom se mogu pročitati vesti o svim značajnijim događajima u opštini Čajetina tokom avgusta. Bilten počinje izveštajem sa 10. Međunarodnog festivala sportskog filma, a završava se aktuelnostima u Sportskom centru Čajetina.

Izašao je novi broj Zlatiborskih vesti u kom se nalaze izveštaji sa svih značajnijih događaja u opštini Čajetina tokom avgusta meseca. Prve strane biltena posvećene su 10. Međunarodnom festivalu sportskog filma, održanom na Zlatiboru.

Potom sledi vest o tome da su partneri Komunalno javnog preduzeća Zlatibor posetili opštinu Čajetina gde zajedno sa ovim preduzećem rade na projektu primarne selekcije otpada. Kada je u pitanju Javno komunalno preduzeće Vodovod Zlatibor u biltenu se može pročitati da ovo preduzeće sprovodi projekat zamene magistralnog cevovoda od hotela Tornik do postrojenja za preradu vode. Pod naslovom „Treće doba ili druga mladsot“ nalazi se tekst o radionicama Udruženja građana „Snaga prijateljstva- Amiti“ iz Beograda i Udruženja građana Zlatiborski krug, čiji je cilj prepoznavanje nasilja nad starim ženama u seoskim sredinama. Na Zlatiboru je tokom ove sezone dnevno boravilo 25.000 novih i starih gostiju zadivljenih izmenjenim izgledom jezera, zanimljivim kulturnim zbivanjima i oduvek gostoljubivim domaćinima o čemu se čitaoci mogu takođe informisati u biltenu opštine Čajetina. U rubrici Dešavanja nalazi se tekst o manifestaciji Dani pastrmke, održanoj u selu Ljubiš, na kojoj je ove godine pobedu odnela najmlađa ekipa. Potom se nalazi izveštaj sa Sabora izvorne narodne pesme koji nosi naziv „Bez izvora nema vode“, kao i izveštaj sa 29. likovne kolonije „Trnava – Vladimir Mitrović“ održane u Trnavi u organizaciji Sportskog centra Čajetina, Ateljea Mitrović i Turističke organizacije Zlatibor. Rubrika dešavanja donosi i tekst o 13. Međunarodnom dečijem festivalu folklora pod nazivom Licidersko srce, kao i tekst o nastupu aranđelovačkog Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ u okviru „Zlatiborskog kulturnog leta“ koje se predstavilo ovdašnjoj publici igrama iz cele Srbije. Na narednim stranama može se pročitati tekst o festivalu „Upoznajmo Srbiju kroz mladost“ koji je održan 18. avgusta u organizaciji „Dino parka Zlatibor“.

U okviru Kulturnog leta u porti Hrama Preobraženja Gospodnjeg održano je duhovno veče čija je tema bila „Smisao života po Dostojevskom“, o čemu se zainteresovani mogu informisati u ovom broju Zlatiborskih vesti, u kom mogu pročitati i izveštaj sa predavanja Dejana Ristića na Zlatiboru. Naredne stranice posvećene su manifestacijama, kao što su 14. Letnji ulični erski kabare, održan u amfiteatru biblioteke „Ljubiša R. Đenić“, koncerti Marije Šerifović i sarajevske grupe „Divanhana“ na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Rubrika Tradicija donosi sećanje na pale junake u Velikom ratu i obeležavanje hramovne slave u zlatiborskom selu Dobroselica. U biltenu opštine Čajetina može se pročitati i tekst o nastupu simfonijskog orkestra i hora RTS-a u okviru programa Kulturno leto, kao i tekst o predstavi „Frenki i Džoni“ koja je oduševila Čajetince. U rubrici Godišnjice nalazi se tekst o 73 godine od osnivanja Istorijskog arhiva u Užicu, a u okviru rubrike Veliki ljudi male Srbije predstavljen je profesor doktor Borivoje Krejović.  Zainteresovani u ovom broju Zlatiborski vesti mogu pročitati i tekst o tome zašto Zlatibor voli Dragan Mihailović, francuski slikar i žitelj Pariza. I u ovom izdanju nalazi se svedočanstvo o dr Aleksandru Bokarevu, prvom sreskom lekaru Zlatibora.

Naredne strane posvećene su performansu grupe Una Saga Serbica pod nazivom „Igre i zvuci Balkana“, koji su izveli na Kraljevom trgu i predstavi „Kerovi“ koju su izveli Aleksandar Srećković Kubura i Srđan Timarov. U porti Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu predstavljena je knjiga o zaboravljenim zlatiborskim herojima, učesnicima akcije „Helijard“, a u okviru Kulturnog leta na Zlatiboru nastupilo je Etno udruženje „Zavičaj“ iz Zlakuse, o čemu se zainteresovani takođe mogu informisati u avgustovskom biltenu. Kada je u pitanju muzika u biltenu se može pročitati tekst o koncertu poznatog trubača Dejana Petrovića i njegovog Big benda, o nastupu orkestra Dejana Jevđića, majstora trube iz Požege, o festivalu pevača „Izvorske kapi- prvi glas Srbije“, o festivalu „Prva harmonika Srbije – Izvorske kapi“ i o nastupu niškog džez sastava „Euot“.

Stranice posvećene sportu donose vest o turniru u basketu „Dejan Dimitrijević“, o utakmici košarkaša „Zlatibora“ i „Partizana“ i na kraju o aktuelnostima u Sportskom centru Čajetina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here