Momčilo Alimpić – Rio Tinto radi po usmenim naređenjima Aleksandra Vučića

0
170

Rio Tinto nema nijednu dozvolu za aktivnosti koje su preduzeli posle geoloških istraživanja i prema rečima Momčila Alimpića, radi po usmenim nalozima čelnih ljudi iz vrha vlasti.

Kompanija Rio Tinto je saopštila da obezbeđenje koje čuva njenu imovinu u dolini Jadra, gde istražuje nalazište jadarita, radi u skladu sa propisima. Kompanija je reagovala na zahteve udruženja građana da povuče obezbeđenje koje, po njihovim navodima, „patrolira seoskim putevima u dolini Jadra“, kako bi se sprečilo dalje širenje sukoba. Zamolili smo predsednika Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Momčila Alimpića da prokomentariše ove navode predstavnika kompanije Rio Tinto.

Udruženja građana Podrinjski anti-korupcijski tim (PAKT), “Ne damo Jadar” i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini, zatražili su od kompanije Rio Tinto da hitno povuče obezbeđenje koje patrolira seoskim putevima u dolini Jadra, kako bi se sprečilo dalje širenje sukoba. Ove organizacije civilnog društva i meštani su apelovali na kompaniju da „prestane sa zastrašivanjem naroda, pretnjama i ucenama, kao i na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović da se što pre oglase i „objasne narodu na osnovu kojih obećanja Rio Tinto na terenu uvodi podizvođače u posao, iako javnost još nije videla nijednu Studiju procene uticaja na životnu sredinu“. Prema navodima udruženja građana, obezbeđenje koje je kompanija Rio Tinto angažovala se kroz dolinu Jadra vozi džipovima tokom celog dana „upadljivo malim brzinama od deset do 15 kilometara na čas, što dodatno uliva zebnju i strah meštanima. Kako je rekao Momčilo Alimpić, predsednik  Udruženja zaštitimo Jadar i Rađevinu, udruženja će i dalje sve problematične situacije prijavljivati nadležnim organima Srbije, ali ukoliko ne bude adekvatne reakcije vlasti, građani će biti primorani da se sami organizuju u zaštitu svoje imovine i svojih života, što neće naići na dobar odjek kod Rio Tinta, zaključio je Alimpić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here