Pripreme pčela za zimu

0
22

Septembar je mesec u kom u većini krajeva nestaju pčelinje paše. Pčelinja društva se približavaju periodu mirovanja. To je poslednji mesec kada je potrebno obezbediti hranu za prezimljavanje pčela.

U pčelarskom kalendaru septembar je jako važan mesec jer “uvodi” pčele u zimu. Tada je neophodno otkloniti sve eventualne nedostatke na pčelinjaku. Pčelari koji nisu iz nekog razloga dopunili dovoljnu količinu hrane za zimovanje, moraju to uraditi najkasnije početkom septembra. Kad nastupi mesec septembar, uglavnom svi važniji radovi na uzimljavanju pčela bi trebali biti završeni. Pojedini poslovi koji nisu urađeni u prethodnom mesecu mogu se nastaviti u septembru. Ali treba voditi računa da poslovi koji se ne urade u septembru, verovatno neće biti prilike da se urade kasnije, a ako i bude prilike, neće biti bez posledica jeer nema pčelinje paše ali ipak pčele su aktivne i donose vodu, polen i vrlo malo nektara sa određenih biljaka. Pčele nastavljaju pripremu za zimovanje propolisanjem pukotina na košnicama, preslaganjem meda itd. Nadražajno prihranjivanje za stimulisanje matice na zaleganje treba prekinuti u početku ovog meseca. Potrebno je nastaviti ako iz nekog razloga nije završeno sa prihranom društva koja je započela u avgustu kao dopuna zimnice. Šećerni sirup se spravlja u odnosu jednog dela šećera i jednog dela vode, ali ako je vreme hladnije, potrebno je praviti gušći sirup sa 1 litrom vode na 2 kg šećera. Važno je istaknuti da je upotreba antibiotika zabranjena i čak preventivno lečenje nepotrebno. Dovoljno je imati higijensko pojilo i otkloniti med medljikovac iz košnica i na pčelinjaku primenjivati higijensko sanitarne mere. Na pčelinjim društvima vidno se oseća da se približava zasluženi period mirovanja. Svako uznemiravanje pčela i otvaranje košnica mora se svesti na minimum.

Septembar je poslednji mesec pred zimu gde se može dopuniti hrana za prezimljavanje. Kasnije zbog smanjene aktivnosti pčela i vremenskih prilika pčele uglavnom ne mogu dodatu hranu izventilirati i poklopiti. U tom slučaju, dodata hrana ukisne i postaje štetna za pčele. Potrebno je u toku meseca septembra posebno obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla – američku kugu. Zbog smanjene površine legla simptomi su lakše uočljivi. Ova bolest se prepoznaje po raštrkanom leglu, ulegnutim voštanim poklopcima legla koji su promenili boju i imaju rupice na sredini. U takvoj ćeliji larva je istrunula, razvlači se i uglavnom ima neprijatan miris. Ovakvi slučajevi se odmah prijavljuju udruženju pčelara i nadležnoj veterinarskoj ustanovi. Posle toga postupa se po nalozima veterinarskog inspektora. Jednoj prosečnoj pčelinjoj zajednici potrebno je oko 15-20 kg meda za prezimljavanje. Veće količine hrane u košnici tokom zime poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu jer med akumulira toplotu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Pčelinje zajednice povećavaju broj stražarica na letu i čak propolisom smanjuju ulaze u košnicu. Zajednice koje su kvalitetno pripremljene za zimovanje u ovom periodu nemaju trutova u košnici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here