Procena poljoprivrednika – Hektar setve pšenice koštaće 500 evra

0
76

Zemljoradnici još prave tačnu računicu koliko će koštati setva pšenice, ali svi ističu da je skupoća velika i  žale se na cenu veštačkog đubriva i goriva. Repromaterijalom su se uglavnom snabdeli tako što su zadužili seme i đubrivo kod kooperanata, dok su za kupovinu goriva podigli bankarske kredite.

U Zadružnom savezu Vojvodine istakli su da je mineralno đubrivo duplo skuplje nego lane i da cene neprekidno rastu pa se iz tog razloga ne može izvesti precizna računica. Uvoz đubriva iz Rusije, Mađarske, Hrvatske i Rumunije kao i porast cene gasa, utiče na svakodnevnu promenu cene đubriva. U zavisnosti od forulacije, đubrivo košta i 600 evra po toni, a u zavisnosti od hraniva u zemlji po hektaru za setvu pšenice treba do 350 kilograma đubriva.

Prema proceni Agrarnog saveza Srbije ovogodišnja setva će biti skuplja za 15 odsto po jutru, ali bez uračunate arende, amortizacije i rada zemljoradnika. Setva jutra pšenice koštaće 31.690 dinara, a dvostruko više novca će trebati za hektar i na to treba dodati  i cenu arende ili zakupa, koja zbog manjih prinosa ove godine nije poskupela, a čije cene su različite u svakom području.

Kilogram semenske pšenice košta 80 dinara, a po jutru treba 130 kilograma, što je 10.400 dinara. Na jutro pšenice dolazi 250 kilograma veštačkog đubriva, koje košta 65 dinara kilogram, što znači da taj trošak iznosi 16.250 dinara i za 30 litara nafte po jutru po ceni od 168 dinara treba dodati još 5.040 dinara.

Poljoprivrednici koji su se ranije snabdeli repromaterijalom su malo i uštedeli, jer se cene menjaju svakodnevno, ali će ipak zbog skupoće, dosta zemljoradnika posejati dorađeno seme, ali će štedeti na veštačkom đubrivu i mašinskim opreracijama pri pripremi njiva za sejanje.

Prema proceni poljoprivrednika, hektar setve će koštati  bar 500 evra. Ratarima ne znači mnogo to što cene žita i soje rastu jer ni trenutni cenovnik na berzi žitarica i uljarica nije dovoljno visok da u ovogodišnjim umanjenim prinosima nadoknadi uloženo: repromaterijal, rad zemljoradnika i amortizaciju mašina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here