Rade Panić –  Ne preporučujem lečenje kovida Ivermektinom

0
99

S obzirom da nema dokaza da antiparazitik Ivermektin pomaže u prevenciji ili lečenju od kovida, dr Rade Panić ovaj lek ne preporučuje za lečenje korone, jer bi dugotrajnom upotrebom mogao da ošteti unutrašnje organe osoba koje ga koriste.

 Infektolog Dragan Delić ocenio je da su se “švedskom stolu” neznanja, poluistina i dezinformacija vezanih za koronavirus priključili i pojedini lekari u Srbiji, koji svoje sumnje u efikasnost i bezbednost pojedinih vakcina žele da podele sa laicima. Veoma su aktivne i Viber grupe na kojima nestručni ljudi daju preporuke o upotrebi leka Ivermektin. Zamolili smo predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, doktora Radeta Panića da prokomentariše pomenute načine informisanja i delovanje pojedinih kolega.

Iako su medinciski stručnjaci u medijima više puta upozoravali da lek Ivermektin nije bezbedan a kamoli delotvoran u lečenju korone, na društvenim mrežama se ponovo aktivirala njegova uspešnost.

O Ivermektinu, kao leku koji bi mogao da pomogne kao terapija za Kovid-19, raspravljaju naučnici i lekari, ali i laici širom sveta. Ovaj lek se najčešće koristi za lečenje parazita kod životinja, a postoje i posebno proizvedeni lekovi za ljudsku upotrebu sa manjim dozama aktivne supstance, koji se koriste protiv parazitarnih infekcija i kožnih oboljenja.

Doktor Rade Panić smatra da je Ivermektin značajan u oblastima gde su socijalno-epidemiološki uslovi loši i gde ima puno parazitoza koje prave velike probleme, koje ovaj lek efikasano leči. Sa druge strane, ni u kom slučaju ne preporučuje lečenje kovida Ivermektinom, jer kako je rekao, nije istina da smanjuje deljenje virusa u tolikoj meri da bi sprečio oboljenje ili brzo izlečio pacijenta, a dugotrajnija upotreba bi mogla da oštetiti unutrašnje organe.

Regulatorna tela u Evropi i Americi, kao i Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuju ovaj lek u terapiji i prevenciji Kovid-19, dok je u Srbiji  Ivermektin registrovan samo kao lek za veterinarsku upotrebu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here