Mirović – Otvorena Spomen-soba u Bogosloviji „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima

0
103

Patrijarh srpski Porfirije i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovali su danas osveštanju i otvaranju Spomen-sobe u Bogosloviji „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima.

Povodom 227. godišnjice Karlovačke bogoslovije, Pokrajinska vlada je učestvovala u obnovi Spomen-sobe i rekonstrukciji krova ovog zdanja. Patrijarh srpski Porfirije i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovali su danas osveštanju i otvaranju Spomen-sobe i tom prilikom Mirović je izjavio da Pokrajinska vlada sledi ideje i napore onih koji su tokom minulih vekova svojim angažovanjem, zadužbinarstvom i verom izgradili ovo mesto i usmerili ga ka duhovnom razvoju čitavog naroda.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da Spomen-soba, odnosno riznica, pokazuje kontinuitet postojanja Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, koja je, kako je podsetio, prva ustanova visokog obrazovanja u istoriji srpske prosvete.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar na privredu i turizam Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, episkop sremski Vasilije i drugi članovi Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here