Ministar Vulin – Balkan Balkancima

0
40

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas u Skupštini Srbije da iza sporazuma potpisanih u okviru inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan stoji istorijska misao sa kojom Balkanci žive vekovima i sa kojom treba da formiraju sopstvene politike – Balkan Balkancima.

Predstavljajući narodnim poslanicima predloge zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu i Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine, ministar Vulin je rekao da će donošenje ovih zakona omogućiti da bolje sarađujemo, pomažemo jedni drugima, a više od svega našim građanima da ostvaruju svoja prava.

Istakavši da je Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu deo inicijative predsednika Vučića Otvoreni Balkan, ministar Vulin je ocenio da su narodi na Zapadnom Balkanu ti koji treba da uređuju način života za njih i njihovu decu i da su oni ti koji će prostor koji nazivamo Balkanom omeđiti svojim interesima.

Prema Vulinovim rečima, oni koji nisu pristupili inicijativi Otvoreni Balkan i ovom sporazumu, najbolje znaju koga su pitali, pa im je rečeno da ne treba da budu tu, bez obzira što im je u interesu da budu deo toga.

Ministar je ukazao da sve zemlje koje su deo inicijative Otvoreni Balkan žele da postanu članice Evropske unije i ocenio da je veliko pitanje da li će EU ikada želeti da se proširi na Zapadni Balkan.

Ministar Vulin je istakao da ne treba da se čeka da dođe neko iz Brisela i da nam kaže kako treba da radimo i živimo, jer prema njegovim rečima, kada god su Balkanci odlučivali samo o sebi živeli su u miru, a ginuli su i ratovali za tuđe interese i bogatstva kada su drugi, spolja, odlučivali o njima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here