Ministri Vulin i Ružić o saradnji MUP-a i Vazduhoplovne akademije

0
39

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem o unapređenju saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova i Vazduhoplovne akademije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem o unapređenju saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova i Vazduhoplovne akademije, koja će doprineti većoj efikasnosti i unapređenju znanja i sposobnosti u oblasti vazdušnog saobraćaja. Ministar policije Aleksandar Vulin istakao je da je osnivanje Trening centra i Visoke škole strukovnih studija u okviru Vazduhoplovne akademije izuzetno značajano za  obrazovanje, profilisanje i formiranje iskusnih pilota koji će u budućnosti brinuti o bezbednosti našeg neba. On je napomenuo da je Srbija danas, zahvaljujući politici mira, stabilnosti i nezavisnosti ekonomski snažna i sposobna da jača svoje kapacitete. Rekavši da je Srbija zemlja koja ulaže u svoju budućnost Vulin je naglasio da ulaganje u opremu i naoružanje zahteva prvenstveno ulaganje u ljude, u njihovo obrazovanje i obučavanje. Helikopterska jedinica Ministarstva, kako je rekao, u svom sastavu ima 17 helikoptera, a tokom ove godine biće bogatija za još tri nova tipa „Superpuma“, a u toku su i pregovori za nabavku dva helikoptera „Kam 32“.   Osnivanje vazduhoplovnog Trening centra i Visoke škole strukovnih studija pri Vazduhoplovnoj akademiji prema njegovim rečima je veoma značajno, posebno imajući u vidu deficitarnost profesionalnog i stručnog osoblja u oblasti vazduhoplovstva, kako na svetskom, tako i na nacionalnom nivou.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je Srbija načinila revolucionarnu promenu u obrazovanju u oblasti vazduhoplovstva, koje je sada u sistemu formalnog obrazovanja Srbije. On je istakao da su Ministarstvo prosvete, Vazduhoplovna akademija i MUP do sada sarađivali  na polju školovanja kadrova na nivou srednjeg obrazovanja za potrebe Helikopterske jedinice i dodao da s obzirom na to da je prošle godine osnovana Visoka strukovna škole Vazduhoplovne akademije i preuzet i aerodrom u Vršcu, gde je formiran Trening centar, postoji mogućnost i kapaciteti za obuke pilota i aviomehaničara u Vršcu za određene tipove sertifikovanih dozvola, kao i mogućnost za visoko obrazovanje kadrova ove jedinice na Visokoj školi. Kako je rekao, to je pravac u kom će njegovo ministarstvo razvijati saradnju sa MUP-om.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here