Srđan Škoro – Ko god se iskreno bori protiv korupcije ima moju podršku

0
97

Novinar Srđan Škoro je izjavio da su sankcije Sjedinjenih američkih država političke odluke prema pojedincima sa naših prostora koji su bili neposlušni.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da sankcije nisu primarno sredstvo američkog angažmana u regionu Zapadnog Balkana, ali da imaju efekta i da će ih biti još. Govoreći o sankcijama uvedenim protiv člana Predsedništva BIH Milorada Dodika i još dvojice bosanskih zvaničnika, zatim protiv Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića na KiM, on je rekao da ne želi da ljudi misle da se Sjedinjene Države angažuju u regionu prvenstveno kroz sankcije. Istakao je, međutim, da je administracija u Vašingtonu veoma posvećena borbi protiv korupcije i da je jedno od sredstava u toj borbi sankcije. Kako komentariše sankcije protiv Dodika, Radoičića, Veselinovića i ostalih i ko bi još mogao da se nađe na crnoj listi pitali smo novinara Srđana Škora.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je početkom januara sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku zbog, kako su istakli, njegovih “koruptivnih aktivnosti” i “pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH”. U saopštenju je navedeno da je ova akcija deo predanosti administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena u promociji odgovornosti za one koji podrivaju stabilnost regiona Zapadnog Balkana kroz korupciju i pretnje dugogodišnjim mirovnim sporazumima.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik  na konferenciji za novinare je izjavio da su sankcije koje je uvela Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD direktno mešanje u unutrašnja pitanja Republike Srpske i BiH i  “egzekucija jedne velesile, koja pokušava da ostvari svoje interese”.

Novinar Srđan Škoro je istakao da je korupcija nešto najgore i najopasnije u našem društvu i regionu, ali da je sumnjičav prema želji Amerike da sankcijama prema nekim ljudima spreči korupciju, jer kako je istakao, da je želja zaista iskrena oni ne bi ni dozvolili da se korupcija razvije u razmerama u kojima sada postoji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here