Rade Panić – Privatizacija zdravstva bi bila pogubna za građane

0
142

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić je naglasio da će onog trenutka kada ne bude nelojalne konkurencije državnih ustanova prema privatnim, sve cene biti mnogo veće, te se postavlja pitanje ako se sve privatizuje da li će građani uopšte moći sebi da priušte zdravstvene usluge po tržišnim cenama.

Privatizacija državnog zdravstvenog sistema planira se od 2015. godine, programom optimizacije zdravstva koji bi trebalo da se sprovede do 2035. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Rade Panić, je nedavno ocenio da se „ide ka tome da se srpsko državno zdravstvo do kraja uništi“. Doktora Panića smo upitali zbog čega bi privatizacija zdravstva bila pogubna po društvo.

Polovinom 2015.godine prvi put je na pregovorima u Ministrastvu zdravlja od strane državnog sekretara Berislava Vekića pomenuto da se ide na to da se primarna zdravstvena zaštita  privatizuje. Prema rečima  predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Radeta Panića, plan za privatizaciju se isprva uglavnom odnosio na banje i na apotekarske ustanove a da se na osnovu zakona o zdravstvenoj zaštiti vršilo i ukidanje fizikalne medicine odnosno ukidanja radnih mesta fizijatara koji su radili u rehabilitacionim centrima  u domovima zdravlja, kao i da su nastupila dva talasa otpuštanja stomatoloških radnika čime su građani dodatno navikavani na to da u državnom zdravstvu ne mogu da dobiju adekvatnu uslugu. Panić je naglasio da se u državnom sistemu ne naplaćuju pune cene zdravstvenih usluga jer je sistem dotiran od strane države a da će onog trenutka kada više ne bude te nelojalne konkurencije državnih ustanova prema privatnim, sve cene biti mnogo veće, te se postavlja pitanje ako se sve privatizuje da li će građani uopšte moći sebi da priušte zdravstvene usluge po tržišnim cenama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here