Dragaš – U narednim mesecima doći će do pada životnog standarda građana

0
76

Ekonomista Branko Dragaš je izjavio da je pandemija korona virusa privremeno pokrila istinu o bankrotu neoliberalnog kapitalizma, ali da će u narednim mesecima uslediti pad životnog standarda građana kako u Americi i Evropskoj uniji tako i u Srbiji.

Ekonomista Branko Dragaš je izneo podatak da je u periodu od 1980. do 2020. godine proizvedeno 4 puta više roba, ali i štampano 46 puta više lažnog novca te da je lažni novac stvorio lažni standard građana i naduvao balon na berzama, koji mora da pukne. Međutim, pojavila se – pandemija, koja je, prema njegovim rečima, privremeno pokrila istinu o bankrotu neoliberalnog kapitalizma. Kakve su njegove prognoze za naredni periodu upitali smo Branka Dragaša.

Recesija, inflacija, ekonomska depresija su termini kojima se od početka pandemije COVID-19 opisivalo stanje i nagoveštavale prognoze ekonomskih analitičara u odnosu na to kako je kriza izazvana korona virusom uticala na ekonomske tokove u svetu.

Korona kriza i globalne posledice pandemije ostavile su nacionalne ekonomije i poslovanje sa troškovima i minusima, i dok su se s jedne strane, vlade borile sa merama zatvaranja i restrikcijama kako bi se sprečilo širenje virusa, sa druge strane su dodatno štampale novac i davale stimulanse građanima i kompanijama.

Ekonomista Branko Dragaš smatra da iako je pandemija korona virusa privremeno pokrila istinu o bankrotu neoliberalnog kapitalizma, u narednim mesecima uslediće pad životnog standarda građana kako u Americi i EU tako i u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here