Obeležena 77. godišnjica od proboja Sremskog fronta

0
158

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je na spomen kompleksu “Sremski front” u Adaševcima obeležena godišnjica od proboja Sremskog fronta. Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih bojišta Drugog svetskog rata, na kome je od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine učestvovalo oko 250 hiljada vojnika sa obe strane.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić predvodila je državnu ceremoniju povodom obeležavanja 77. godišnjice od proboja Sremskog fronta u okviru spomen kompleksa “Sremski front” u Adaševcima, nedaleko od Šida. Nakon polaganja venaca na spomen obeležje, državnih i vojnih počasti, sa skupa je poručeno da su pouke koje nosi Sremski front vredne, a da oni koji su dali živote za slobodu nikada neće biti zaboravljeni.

Ceremoniji su pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali i diplomatski predstavnici, predstavnici sremskih lokalnih samouprava, Sremskog okruga, kao I SUBNOR-a. Među njima je bilo i preživelih boraca ove velike bitke. U bici koja je vođena po snegu i kaljugama, do poslednjih granica snage, učestvovalo je oko 250.000 vojnika. Uz jedinice Jugoslovenske Armije, hrabro su se borile i trupe Crvene armije i bugarske Narodne armije, kao i Brigada „Italija“. U teškim borbama poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, 1.100 pripadnika Crvene Armije, 630 pripadnika bugarske Narodne Armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica. Proboj Sremskog fronta označio je kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here