Dragan Petrović – Amerika nije naklonjena Srbima

0
100

Jednostavno Amerika nije naklonjena Srbima a mi kao narod kulturno treba da pokušamo da odbijemo sve pritiske, izjavio je naučni savetnik dr Dragan Petrović komentarišući američke tvrdnje da je Republika Srpska remetilački faktor u Bosni i Hercegovini.

Republika Srpska je deo Bosne i Hercegovine ali njena autonomija je tekovina borbe srpskog naroda za svoju slobodu. Već godinama traju pritisci da se ta autonomija izbriše.  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije tačna izjava pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid da rukovodstvo Republike Srpske želi da sruši Bosnu i Hercegovinu. „Nije tačna izjava Karen Donfrid da rukovodstvo Republike Srpske želi da sruši BiH. Poštujemo Ustav da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, naipsao je Dodik na njegovom zvaničnom Tviter profilu. Prema njegovim rečima, sve što je urađeno mimo Ustava, mora da bude stvar diskusije. Naučnog savetnika dr Dragana Petrovića pitali smo koliko su realne američke tvrdnje da je Republika Srpska remetilački faktor u Bosni i Hercegovini.

“Nema plana ni dokumenta kojim bi se potkrepile te tvrdnje“, kazao je Dodik, komentarišući izjavu Karen Donfrid da „SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji da razbije državu“. Srpski član Predsedništva BiH je naglasio da mu je „žao što je došlo do različite interpretacije sastanka“ sa američkom zvaničnicom, dodavši da su te intepretracije pune špekulacija.

„Istina je da sam na sastanku i posle toga izjavio da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH i Ustav BiH. RS ima pravo da dobije sva svoja ovlaštenja koja joj pripadaju Ustavom“, naveo je Dodik. On je ocenio da je „zabrinjavajuće da je neko sa tako visokog nivoa spreman interpretirati sastanak na način na koji se nije desio“. „To nije istina i to ne postoji. Republika Srpska nema nijedan plan niti dokument koji bi potvrdio njene tvrdnje koje je pokupila u političkom Sarajevu i dobila od njenih saradnika koji već godinama rade protiv interesa Republike Srpske“, zaključio je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here