Miodrag Kapor – Jugorosgas u suprotnosti sa međunarodno preuzetim obavezama

0
118

Poslovanje preduzeća Jugorosgas je godinama u suprotnosti sa međunarodno preuzetim obavezama Republike Srbije, ocenio je stručnjak za energetiku Miodrag Kapor.

Iako daleko od očiju javnosti, firma „Jugorosgas“ godinama radi kao posrednik u nabavci gasa između naše zemlje i Rusije, čime indirektno podiže cenu nabavke gasa, a samim tim i troškove naše zemlje, piše nova.rs. Naša zemlja u vreme Vojislava Koštunice je predala kontrolni paket akcija ruskoj strani, tako da je to preduzeće sada rusko. Kako ta činjenica utiče na naše snabdevanje gasom i cene gasa pitali smo stručnjaka za energetiku Miodraga Kapora.

Iako daleko od očiju javnosti, firma „Jugorosgas“ godinama radi kao posrednik u nabavci gasa između naše zemlje i Rusije, čime indirektno podiže cenu nabavke gasa, a samim tim i troškove naše zemlje, piše nova.rs.

Ona je izuzetak u poslovnom svetu jer nije praksa da je Rusija vlasnik kontrolnog paketa akcija, što je slučaj sa Srbijom. Kršenje konkurencije, vlasništvo umesto manjinskog partnera i ugovor do 2030. su ključne stvari koje treba znate o firmi “Jugorosgas”.

„Jugorosgas“ je osnovan još za vreme neprikosnovene vlasti SPS 1996. godine, a glavna namena bila je izgradnja gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa. Inicijalno, osnovana je na partnerskom odnosu Moskve i Beograda, ali je ruska strana ubrzo stekla većinski paket akcija, dok je Javno preduzeće „Srbijagas“ ostao sa svega 25 odsto kontrole nad preduzećem.

O važnosti ove firme u transportu gasa, još 2006. godine je govorio ministar i lider G17 plus Mlađan Dinkić koji je rekao da je uslov za nabavku gasa bio ili „Jugorosgas“ ili da nemamo gas. Da je bez ove firme nije moguće završiti nijedan posao, potvrđuju i stručnjaci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here