Devizni priliv Srbije od turizma veći za 45 odsto

0
91

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da je devizni priliv Srbije od turizma sada za 45 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, koja je sa 1,5 milijardi evra bila rekordna po tom pitanju.

Srbija beleži drastičan skok broja gostiju iz inostranstva  posmatrajući broj noćenja, stranaca ima za 97,6 odsto više nego prošle godine. I dalje su dominantni gosti iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, ali ima dosta i iz Turske, rekla je Ministarka matić istakavši da smo uspeli da se dobro pozicioniramo na regionalnom nivou i da se sada vide rezultati tog rada.

Ona je ukazala na to da su vaučeri značajno doprineli razvoju turističke privrede i unapredili mnoge domaće destinacije, uz napomenu da je država podelila više od    230.000 vaučera – 180.000 u vrednosti od 15.000 dinara i 50.000 od 10.000 dinara.

Po njenim rečima Lukovska i Prolom banja doživljavaju pravi procvat ove sezone i da je sigurno da će ovo biti najuspešnija sezona zahvaljujući vaučerima.

Zbog  nedostatka turističkih kapaciteta produžen je  rok za korišćenje vaučera do 30. novembra a   ugostitelji mogu da predaju zahtev za refundaciju do 10. decembra.

Ministarka je rekla da je Srbija vrlo popularna kao destinacija u Južnoj Koreji i da imamo potencijala za azijsko tržište, koje je ogromno, ali da je, da bismo se tu pozicionirali, potrebno regionalno povezivanje, uz ocenu da je u tom smislu inicijativa „Otvoreni Balkan“ dobra i korisna kao i to da je Srbije u završnoj fazi ulaska Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here