Vučić – Početak izvođenja mere zaštite na objektu Memorijalnog centra “Staro sajmište”

0
56

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom početku izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra “Staro sajmište”.

Ceremonija je počela u 10 časova, himnom Bože pravde, a zatim je usledio minut ćutanja za sve žrtve logora. Na ovom mestu je tokom Drugog svetskog rata, u dva nacistička logora, stradalo više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma. Prisutnima se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je rekonstrukcija centralne kule simbol rešenosti da se rekonstruiše sopstveno kolektivno sećanje. Vučić je, u svom govoru rekao i da želi da se zahvali svima koji su danas ispred Sajmišta, a koji su preživeli najveće zločine, ali i da uputi veliko izvinjenje.

Rekonstrukcija centralne kule je samo početak rekao je Vučić i najavio da će biti uspostavjena još dva muzeja memorijalnog centra u kojima će biti prikazani dokumenta, fotografije i dokazi zločina nad Srbima, Romima i Jevrejima.

Memorijalni centar “Staro sajmište“ zajednički je projekat Ministarstva za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije i Grada Beograda, a osnovan je kao ustanova posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here