Vučić sa Čen Bo uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine

0
57

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je zamolio ambasadorku Kine Čen Bo da se danas sastanu kako bi je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji uoči sastanka u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije. Predsednik Vučić je rekao da Srbija ostaje posvećena dijalogu kao jedinom načinu za iznalaženje rešenja za pitanje KiM i da traži da Priština ispuni ono što je dogovoreno. „Devet godina im ne pada na pamet da formiraju Zajednicu srpskih opština. Očekujemo od EU i zapadnih partnera da utiču na Prištinu da ozbiljno i odgovorno ispune obaveze, kao što je Srbija to uradila“, rekao je predsednik Vučić naglašavajući da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Ambasadorka Čen je istakla da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za pronalaženje rešenja u okviru dijaloga, pod okriljem Rezolucije 1244. „Kina razume i podržava sve legitimne zahteve srpske strane, uključujući i one po pitanju zaštite legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekla je ambasadorka Čen.

Predsednik Vučić je istakao da će Kina uvek imati podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje. „Smatramo da je to jedina politika koja je u skladu sa međunarodno pravnim normama. Sve drugo izaziva probleme, nestabilnost i turbulencije u svetu, koje nikome nisu potrebne“, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen razgovarali su i o tekućim i planiranim srpsko-kineskim projektima. Predsednik Vučić je rekao da niko u Srbiji neće zaboraviti prijateljsku pomoć predsednika Sija za Železaru u Smederevu. Predsednik Vučić je izrazio nadu da će za sve tekuće projekte biti poštovana dogovorena dinamika u realizaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here