Popis stanovništva – Kazne za odbijanje učešća u popisu i pitanja na koja se ne mora odgovoriti

0
178

Od 1. do 31. oktobra uslediće popis stanovništva u Srbiji, u kome će se po prvi put koristiti elektronski upitnici, a najvažnija informacija za građane koji to ne znaju je ta da učešće u popisivanju nije stvar dobre volje već zakonska obaveza koja podleže sankciji.

Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, građani su u obavezi da učestvuju na popisu i da daju potpune i tačne odgovore na pitanja popisivača. U slučaju da građanin odbije da učestvuje u popisu predviđene su kazne u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara. Sa druge strane, iako građanin ima zakonsku obavezu i podleže novčanoj sankciji u slučaju da se ne odazove popisu, nije dužan da se tokom istog izjasni o svim pitanjima sa spiska. Postoje tri izuzetka, i u tim slučajevima građanin nema obavezu da na ista odgovori. Odnosno ima pravo da kaže da o tim pitanjima ne želi da se izjasni. To su pitanja o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti. Na ostalih 66 pitanja koja će potpisivač postaviti građaninu dužan je da na njih da odgovor.

Na popisu koji počinje u subotu naći će se i neka nova pitanja poput onog za muškarce, koliko imaju dece. U slučaju da je građanin trenutno odsutan, popisivač evidentira da nije tu. Obilazi ponovo adresu stanovanja i ako opet ne može da pronađe građanina s kojim treba da obavi razgovor u vezi popisa ostavlja obaveštenje u sanduče da je bio i broj info centra koji je građanin dužan da kontaktira, stupi u kontakt sa popisivačem i ugovori vreme koje odgovara i građaninu i popisivaču. Ukoliko građanin izričito odbija da bude popisan onda popisivač o tome obaveštava svog instruktora. Inače, kazne su predviđene i za popisivače ukoliko ne rade sve u skladu sa propisima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here