Za izvoz najmanje milion tona pšenice, država da vrati dug mlinarima

0
63

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u Srbiji je u 2022. godini procenjena ukupna proizvodnja pšenice u iznosu od 3.113.085 tona. Prosečan rod po hektaru bio je 4,9 tona. Procena je da Srbija od toga ima za izvoz najmanje milion tona hlebnog zrna! Mlinari traže isplatu razlike između tržišne i uredbom oganičene cene isporučenih malih pakovanja brašna!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) od 5. septembra 2022. godine u Srbiji se procenjuje da je ukupna proizvodnja pšenice roda 2022. godine iznosila oko 3.113.085 tona, uz prosečan prinos od 4,9 tona po hektaru. Procenjuje se da za izvoz u ekonomskoj 2022/23 godini ima najmanje oko milion tona pšenice, ističe Zdravko Šajatović, direktor Udruženja mlinara ,,Žitounije’’. Kao što je poznato, Vlada Srbije je, u cilju obezbeđivanja sigurnosti i stabilnosti snabdevanja građana najvažnijim prehrambenim proizvodima po prihvatljivim cenama, donela uredbu (koja je nekoliko puta produžavana i dopunjavana) kojom je ograničila cene određenih proizvoda. Ovom uredbom obuhvaćeno je i brašno T-400 i T-500 malih pakovanja (od jedan do pet kilograma), čije su cene zamrznute na zatečenom nivou na dan 15.11.2021.godine, navodi Šajatović.

Mlinovi su u prethodnom periodu (od decembra 2021. godine do 31. jula 2022. godine), u skladu sa uredbom, u celosti ispunjavali svoje obaveze u snabdevanju građana malim pakovanjima brašna, i time su dali svoj puni doprinos stabilnom i sigurnom snabdevanju građana, kako po količinama, tako i po odgovarajućim cenama. U navedenom periodu tržištu je isporučeno 36.389 tona malih pakovanja brašna. S obzirom na to da je Vlada Srbije, svesno, troškove socijalne politike prebacila na teret mlinske industrije (umesto na budžet), Poslovno udruženje industrijskih mlinova Srbije je zahtevalo da Vlada nadoknadi  mlinovima razliku između tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna!

Vlada Srbije je prihvatila zahtev ,,Žitounije’’, tako da je mlinovima (proizvođačima malih pakovanja brašna) obezbedila za decembar 2021. i januar 2022. da u povoljnom paritetu kupe od Robnih rezervi Srbije 15.000 tona pšenice, a za februar i mart 2022. godine isplaćeno je 160 miliona dinara. Posle navedenog perioda, mlinovi – proizvođači malih pakovanja brašna T-400 glatko i  T-500 (od jedan do pet kilograma) u skladu sa Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, u vremenu april, maj, jun i jul 2022. godine isporučili su tržištu 16.130 tona navedenih tipova brašna i za taj period ni do danas nije izvršena nadoknada razlike u ceni. Iz tog razloga, mlinovi nude državi rešenja da uradi ono što je imala obavezu do sada. A to je da isplati razliku u ceni koja nije urađena za mesece april, maj, jun i jul 2022. godine za količinu od 16.130 tona brašna. Iz budžeta treba obezbedi 193,55 miliona dinara, a sve u skladu sa Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Ukoliko postoji problem obezbeđivanja dodatnih finansijskih sredstava iz agrarnog budžeta (ili budžetske rezerve) „Žitounija“ predlaže Vladi da primeni već korišćeni model isplate mlinarima kao za decembar 2021. godine i januar 2022. godine, tako da se mlinovima – proizvođačima malih pakovanja brašna, zaključkom Vlade, pod istim uslovima, kao i početkom 2022.godine (paritet i cene pšenice)  obezbedi kupovina pšenice iz robnih rezervi u količini od 29.034 tona pšenice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here